Historia pierogów Baozi na parze
Zanim zagłębimy się w przepis, rzućmy okiem na historię gotowanych na parze klusek baozi. Te pyszne kluski są podstawą kuchni chińskiej od ponad 1800 lat! Najstarsza wzmianka o baozi pochodzi ze wschodniej dynastii Han (25-220 r. n.e.). W tamtych czasach baozi robiono z nadzienia mięsnego i uważano je za artykuł luksusowy.
Z biegiem czasu baozi stało się bardziej dostępne dla mas i wprowadzono nowe odmiany. Obecnie istnieje niezliczona ilość rodzajów baozi, od tradycyjnych nadziewanych wieprzowiną po słodkie baozi nadziewane czerwoną fasolą. Baozi cieszy się także popularnością w wielu innych krajach, w tym w Japonii, Korei i Wietnamie.
Przepis na idealny kluski Baozi na parze
Skoro już zgłębiliśmy historię gotowanych na parze pierożków baozi, przejdźmy do rzeczy i omówmy przepis idealny. Z poniższego przepisu wyjdzie 12-15 pierogów, w zależności od ich wielkości.
Składniki
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1/4 łyżeczki aktywnych drożdży suchych - 1 łyżka cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli
Do nadzienia: - 1/2 funta mielonej wieprzowiny (lub ulubionego białka) - 1/4 szklanki drobno posiekanej zielonej cebuli - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka sosu hoisin - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżka stołowa skrobia kukurydziana – 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku – 1/4 łyżeczki mielonego imbiru – sól i pieprz do smaku
Instrukcje
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszaj drożdże z ciepłą wodą, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj mieszaninę drożdży do mieszanki mąki i mieszaj, aż powstanie ciasto.
2. Ciasto zagniatać na posypanej mąką powierzchni przez 5-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto włożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. W czasie gdy ciasto rośnie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj mieloną wieprzowinę, zieloną cebulę, sos sojowy, sos hoisin, olej sezamowy, skrobię kukurydzianą, proszek czosnkowy, imbir, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy, aż dobrze się połączy.
4. Gdy ciasto wyrośnie, ugniatamy je i wyrabiamy przez kolejne 5 minut. Zwiń ciasto w wałek i podziel na 12-15 równych części. Z każdego kawałka uformuj kulkę i spłaszcz ją dłonią, tworząc mały krążek.
5. Na środek każdego krążka nałóż łyżkę nadzienia. Zlep brzegi ciasta i ściśnij je tak, aby nadzienie było szczelnie zamknięte w środku. Kluski układamy na kawałku papieru pergaminowego i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.
6. W czasie gdy kluski wyrastają, zagotuj wodę w parowarze. Gdy woda się zagotuje, włóż kluski do kosza do gotowania na parze, pamiętając o pozostawieniu między nimi odstępu. Gotuj kluski na parze przez 15-20 minut, aż będą całkowicie ugotowane.
7. Gotowane na parze kluski baozi podawaj na gorąco z ulubionym sosem. Cieszyć się!
Wskazówki dotyczące doskonałych pierogów Baozi na parze
Przygotowanie klusek baozi na parze może być nieco trudne, dlatego oto kilka wskazówek, które pomogą Ci to zrobić dobrze:
- Nie napełniaj pierogów nadzieniem, gdyż podczas gotowania na parze mogą pęknąć. - Upewnij się, że brzegi pierogów są dobrze uszczelnione, aby nadzienie nie wyciekało. - Pozwól kluskom wyrosnąć przed gotowaniem na parze, aby były puszyste i delikatne. - Użyj koszyka do gotowania na parze z otworami, aby para mogła równomiernie krążyć wokół pierogów. - Nie otwieraj pokrywy naczynia do gotowania na parze podczas gotowania pierogów, ponieważ mogą one stać się twarde i gumowate.
Dzięki tym wskazówkom i naszemu doskonałemu przepisowi z pewnością za każdym razem zrobisz najlepsze kluski baozi na parze!
Wniosek
Gotowane na parze kluski baozi to pyszne i wszechstronne danie chińskie, którym smakuje się od wieków. Dzięki naszym doskonałym przepisom i wskazówkom możesz przygotować puszyste i aromatyczne pierogi, które z pewnością zachwycą Twoje kubki smakowe. Przygotuj więc parowar i wypróbuj ten przepis już dziś!