DomPierogiGyoza

Pierogi Gyoza na parze – najlepszy przewodnik kulinarny!

Jeśli jesteś fanem kuchni azjatyckiej, na pewno nie raz próbowałeś pierogów gyoza. Te pyszne przysmaki wielkości kęsa są podstawą kuchni japońskiej i chińskiej i cieszą się coraz większą popularnością na całym świecie. Knedle gyoza na parze to szczególnie zdrowy i pyszny sposób na ich delektowanie się. Jak jednak upewnić się, że za każdym razem wychodzą idealnie? I tu z pomocą przychodzi ten przewodnik kulinarny. W tym artykule omówimy wszystko, co musisz wiedzieć o przygotowywaniu klusek gyoza na parze, począwszy od składników i przygotowania, aż po proces gotowania i sugestie dotyczące podawania. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz, ten przewodnik pomoże Ci stworzyć najsmaczniejsze i autentyczne kluski gyoza na parze, które zaimponują Twojej rodzinie i przyjaciołom. Więc zacznijmy!

Historia pierogów Gyoza

Pierogi Gyoza mają bogatą historię, która sięga starożytnych Chin. Pierwotnie nazywano je „jiaozi”, co po mandaryńsku oznacza „kluski”. Według legendy jiaozi zostały wynalezione przez niejakiego Zhang Zhongjing, słynnego chińskiego lekarza żyjącego w czasach dynastii Han. Pewnej zimy zauważył, że wiele osób cierpi na odmrożenia, więc postanowił przygotować partię pierogów z jagnięciną i rozgrzewającymi ziołami, aby złagodzić ich objawy. Pierogi cieszyły się tak dużą popularnością, że w miesiącach zimowych stały się podstawowym pożywieniem.

Kluski Gyoza w końcu trafiły do Japonii, gdzie stały się znane jako „gyoza”. Japońska wersja gyozy jest zazwyczaj mniejsza i cieńsza niż ich chińskie odpowiedniki, a nadzienie zwykle składa się z kapusty, czosnku i mielonej wieprzowiny. Dziś gyoza cieszy się popularnością na całym świecie, a istnieje niezliczona ilość odmian tego dania.

Składniki

Do przygotowania klusek gyoza na parze potrzebne będą następujące składniki:

- 1 funt mielonej wieprzowiny - 1 szklanka posiekanej kapusty - 2 ząbki czosnku, posiekane - 1 łyżka startego imbiru - 2 zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sake - 1 łyżka oleju sezamowego - 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu - 1 opakowanie owijek gyoza (ok. 50) - Woda

Przygotowanie

1. W dużej misce wymieszaj mieloną wieprzowinę, posiekaną kapustę, posiekany czosnek, starty imbir, pokrojoną w plasterki zieloną cebulę, sos sojowy, sake, olej sezamowy i czarny pieprz. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki zostaną równomiernie rozłożone.

2. Aby złożyć kluski, połóż opakowanie po gyozie na czystej, suchej powierzchni. Na środek opakowania nałóż około 1 łyżkę stołową nadzienia wieprzowego.

3. Zanurz palec w misce z wodą i zwilż krawędzie opakowania. Złóż opakowanie na pół, dociskając krawędzie do siebie, aby zakleić kluskę. Palcami utwórz fałdy wzdłuż górnej krawędzi opakowania, mocno dociskając fałdy, aby je uszczelnić.

4. Powtarzaj proces z pozostałymi opakowaniami gyozy i nadzieniem, aż wykorzystasz wszystkie składniki.

Gotowanie

Kiedy pierogi są już gotowe, czas je ugotować. Gotowanie na parze to najzdrowszy i najbardziej autentyczny sposób przyrządzania pierogów gyoza, a przy tym jest bardzo łatwy do wykonania. Oto jak:

1. Kosz do gotowania na parze wyłóż pergaminem lub liśćmi kapusty, aby kluski się nie sklejały.

2. Ułóż kluski w koszyku do gotowania na parze, zostawiając między sobą odrobinę miejsca, aby się nie sklejały.

3. Napełnij duży garnek około 1-calową ilością wody i zagotuj.

4. Umieść koszyk do gotowania na parze na garnku, upewniając się, że woda nie dotyka dna kosza. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na parze kluski przez około 10-12 minut lub do momentu, aż będą ugotowane, a opakowanie stanie się półprzezroczyste.

5. Wyjmij koszyk do gotowania na parze z garnka i przełóż kluski na talerz.

Sugestie dotyczące serwowania

Knedle gyoza na parze są pyszne same w sobie, ale jeszcze lepiej smakują podane z sosem. Oto prosty przepis na smaczny sos gyoza:

- 1/4 szklanki sosu sojowego - 1 łyżka octu ryżowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżeczka startego imbiru - 1 ząbek czosnku, posiekany - 1 zielona cebula, pokrojona w cienkie plasterki

1. W małej misce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, starty imbir, posiekany czosnek i pokrojoną w plasterki zieloną cebulę.

2. Podawaj sos do maczania wraz z gotowanymi na parze kluskami gyoza.

Możesz także podawać gyozę z różnymi innymi przyprawami, takimi jak olej chili, sos ponzu, a nawet majonez. A jeśli chcesz przygotować pełny posiłek z klusek gyoza, spróbuj podać je z ryżem lub potrawą do smażenia.

Wniosek

Przygotowanie gotowanych na parze klusek gyoza jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, i to świetny sposób na cieszenie się zdrowym i pysznym posiłkiem pełnym smaku. Dzięki temu przewodnikowi kulinarnemu będziesz mieć wszystkie informacje potrzebne do przygotowania za każdym razem doskonałych pierogów gyoza. Dlaczego więc nie spróbować? Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne!

Pomysły na posiłki na parze Gyoza
Naklejki Na Garnki (Chińskie Pierogi)

Naklejki na garnki (Chińskie pierogi) mogą być dobrym przepisem na poszerzenie repertuaru przystawek. Ten przepis sprawia, że 12 porcji z 695 kalorii, 33g białka, oraz 55 g tłuszczu każdy. Na 2,43 zł za porcję, ten przepis okładki 18% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest to rozsądna cena przepis dla fanów chińskiego jedzenia. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezmleczne dieta. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 1 godzina i 50 minut. Udaj się do sklepu i podnieś sos sojowy, zieloną cebulę, mieloną kiełbasę wieprzową i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 38%. Ten wynik jest raczej zły. Podobne przepisy to Chińskie Pierogi Wieprzowe (Naklejki Na Garnek), Pierogi Na Parze / Naklejki Na Garnek, oraz Trawa Cytrynowa Gyoza (Naleśniki Do Garnków/Pierogi).

Wegetariańska Gyoza z pikantnym sosem do maczania

Wegetariańska Gyoza z pikantnym sosem do zanurzania może być tylko przystawką, której szukasz. Obserwujesz swoją figurę? Ten wegański przepis ma 132 kalorie, 4G białka, oraz 3G tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 12. Na 1,59 zł za porcję, ten przepis okładki 12% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. 1 osoba uznała ten przepis za aromatyczny i satysfakcjonujący. Mieszanka zielonej cebuli, imbiru, mąki i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Jest idealny do Super Bowl. Przynosi wam to moje przepisy. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 71%. Ten wynik jest dobry. Spróbuj Gyozan lub pot Sticker sos do zanurzania, Przegrzebek I Kukurydza Gyoza Z Sosem Sambal, oraz Gyoza wegetariańska (pottickers) dla podobnych receptur.

Shumai z krabem i wieprzowiną

Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na dania główne, więc spróbuj Shumai z krabem i wieprzowiną. Ten bezglutenowy i bezmleczny przepis służy 12 i kosztuje 4,02 zł za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 109G białka, 28g tłuszczu, oraz w sumie 721 kalorii. Ten przepis z moich przepisów ma 1 fanów. Jeśli masz szalotki, grubo zmielone 80 procent wieprzowiny, okrągłe opakowania gyoza i kilka innych składników pod ręką, można zrobić to. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 90%. Ten wynik jest świetny. Spróbuj Szumai wieprzowo-grzybowe na parze, Krewetki, przegrzebki i wieprzowina Shumai, oraz Klopsiki wieprzowe shumai (niskowęglowodanowe i bezglutenowe) dla podobnych receptur.

Azjatyckie Pierogi Z Kurczakiem

Jedna porcja tego dania zawiera ok. 3G białka, 1g tłuszczu, oraz w sumie 48 kalorii. Ten bezmleczny przepis służy 32 i kosztuje 22 grosze za porcję. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 50 minut. Udaj się do sklepu i odbierz opakowania gyoza, piernik, sól i kilka innych rzeczy, które możesz zrobić dzisiaj. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 13%. Ten wynik nie jest tak doskonały. Spróbuj Pierogi Azjatyckie, Poważnie Azjatyckie: Wszystko O Pierogach, oraz Pierogi Azjatyckie dla podobnych receptur.

Naklejki na garnki Wonton z redukcją zawartości soi

Jeśli masz około 1 godziny do spędzenia w kuchni, naklejki Wonton Pot z redukcją soi mogą być znakomitym przepisem bez nabiału do wypróbowania. Ten przepis służy 45 osobom. Za 26 centów za porcję ten przepis pokrywa 2% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ta przystawka zawiera 96 kalorii , 3 g białka i 4 g tłuszczu na porcję. Ten przepis z Taste of Home wymaga mirinu, sosu sojowego, liści bazylii i liści bazylii. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. To bardzo przystępny przepis dla fanów kuchni chińskiej. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 31% wyniku , co jest wynikiem raczej złym. Japońskie naklejki na garnki Gyoza , wegetariańskie naklejki na chińskie garnki i nadziewane pomidory w stylu Caprese z redukcją balsamiczną są bardzo podobne do tego przepisu.

Naklejki Na Garnek Wieprzowy: Gyoza

Need a bezglutenowe i bezmleczne przystawki? Naklejki na garnek wieprzowy: Gyoza może być wspaniałym przepisem do wypróbowania. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 9g białka, 26g tłuszczu, oraz w sumie 273 kalorie. Ten przepis służy 12 i kosztuje 84 centów za porcję. Ten przepis od Foodnetwork ma 1 fanów. Niewiele osób naprawdę lubiło to chińskie danie. Udaj się do sklepu i podnieś sól i pieprz, mieloną wieprzowinę, olej z pestek winogron i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 30 minut. Z łyżeczką wynik 19%, to danie jest raczej złe. Podobne przepisy to Gyoza Recipe (Japoński wieprzowina i krewetki Pot Naklejki), Gyoza (Naklejki Na Garnek), oraz Japońskie Naklejki Gyoza Pot.

Gyoza z sosem sojowo-cytrusowym

Gyoza z sosem sojowo-cytrusowym to bezglutenowe i bezmleczne przystawka. Ten przepis sprawia, że 4 porcje z 120 kalorii, 9g białka, oraz 5G tłuszczu każdy. Na 3,52 zł za porcję, ten przepis okładki 21% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Mieszanka skórki pomarańczowej, pieprz, sos sojowy mniej sodu i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak aromatyczny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 82%. Ten wynik jest niesamowity. Podobne przepisy to Makaron Z Sosem Sojowym, Szparagi sezamowe z sosem sojowo-czosnkowym Aioli, oraz Miód sojowy stek kebaby z sosem Cilantro Limonka.

Japońska Zupa Doniczkowa

Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu japońskich przepisów, więc spróbuj japońskiej zupy Potticker. Ten przepis służy 6. Na 2,07 zł za porcję, ten przepis okładki 20% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. To danie główne ma 295 kalorii, 19g białka, oraz 17g tłuszczu na porcję. Udaj się do sklepu i odbierz oliwę z oliwek, marchewkę, kurczaka gyoza i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. To będzie hit w Twoim Jesień wydarzenie. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Przynosi wam to moje przepisy. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i bezmleczne dieta. Ogólnie ten przepis zarabia spoonacular wynik 48%. Podobne przepisy to Zupa Z Kurczaka Potticker, Potticker Meatball Asian Noodle Soup-Low Carb & Gluten Free, oraz Potticker Z Indyka.

Gyoza z sosem sojowo-cytrusowym

Gyoza z sosem sojowo-cytrusowym może być tylko przystawką, której szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 9g białka, 5G tłuszczu, oraz w sumie 120 kalorii. Ten bezglutenowy i bezmleczny przepis służy 4 i kosztuje 3,52 zł za porcję. Przynosi wam to moje przepisy. Tylko kilka osób zrobiło ten przepis, a 1 powiedziałby, że trafił na miejsce. Udaj się do sklepu i odbierz skórkę pomarańczową, pieprz, sos sojowy mniej sodowy i kilka innych rzeczy, które możesz zrobić dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 82%, to danie jest niesamowite. Podobne przepisy to Gyoza z sosem sojowo-cytrusowym, Makaron Z Sosem Sojowym, oraz Szparagi sezamowe z sosem sojowo-czosnkowym Aioli.

Naklejki Na Garnki (Chińskie Pierogi)

Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu chińskich przepisów, więc spróbuj naklejek na garnek (Chińskie pierogi). Ta przystawka ma 240 kalorii, 9g białka, oraz 22g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 50 i kosztuje 58 centów za porcję. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 1 godzina i 2 minuty. Mieszanka korzenia imbiru, krewetki, szalotka, i garść innych składników są wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak przepyszne. Ten przepis jest lubiany przez 496 smakoszy i kucharzy. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezmleczne dieta. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 24%. Ten wynik nie jest tak wybitny. Podobne przepisy to Chińskie Pierogi Wieprzowe (Naklejki Na Garnek), Pierogi Na Parze / Naklejki Na Garnek, oraz Trawa Cytrynowa Gyoza (Naleśniki Do Garnków/Pierogi).

Filmy przedstawiające przygotowywanie różnych dań na parze w stylu Gyoza
Przepis Mamy Gyoza (Kluski Japońskie)Gyoza jest cudownie uzależniająca, a wersja mojej mamy jest naprawdę niesamowita. Jest również bardzo łatwy do wykonania. Jeśli nigdy nie próbowałeś gyozy...
Pierogi za 1 Dolar (3 Sposoby)To najlepsze i najtańsze domowe pierogi, jakie kiedykolwiek będziesz jadł. Zdobądź moją książkę kucharską: ...
Jak zrobić kluski na parze całkowicie od podstawPrzygotowanie pierogów na parze jest łatwe. Przysięgam. A my tutaj robimy własne, domowe ciasto na kluski! Jedyne co...
Przepis na Gyozę na parzeGyoza na parze to japoński przysmak, którego po prostu musisz spróbować! Te pierogi można przygotować z różnymi nadzieniami - to...
Jak gotować kluski: gotować, gotować na parze lub smażyć na patelni | Poradnik gotowania przygotowany przez Mary's Test KitchenTen film pokazuje, jak łatwo ugotować świeże lub mrożone kluski poprzez gotowanie, gotowanie na parze lub smażenie na patelni, przyrządzanie wontonów, gyozy,...
Wskazówki i porady dotyczące posiłków na parze Gyoza
Dodatkowe pomysły na menu związane z jedzeniem na parze Gyoza